Przejdź do głównej zawartości

Na Zdrowie!


....czyli sledzik lubi plywac, ale tylko w Martini, a jak sledzik po polsku to i z polska wodeczka, polecam


Na Wielkanocny Apéritif 



Martini Vodka i Sledz w trzech  odslonach



VODKATINI
7cl polskiej wodeczki
0,5 cl wytrawnego martini
1 oliwka


wszystko mieszamy w szejkerze lacznie z kostkami lodu, az muzyka gra
nastepnie juz bez lodu wlewamy do kieliszkow , dekorujemy oliwka ... serwujemy VODKATINI ulubiony drink Agenta 007!


SLEDZIK MIODOWY

ocet balsamiczny lyzeczka
miod lyzeczka
lyzeczka koncentratu pomidorowego
lyzka stolowa oliwki
starta skorka z pomaranczy
pieprz

podane skladniki odnosza sie do jednego plata slezdiowego
mieszamy i marynujemy w tym sledzika,

SLEDZIK NATURALNY




dobrej jakosci sledz solony jest smaczny sam w sobie,
ten wlasnie taki jest, podajemy go wiec w swej naturalnej odslonie, dodajac jedynie korniszonka do smaku...

SLEDZIK Z ESZALOTKA




 ...bardzo aromatyczna eszalotka drobno posiekana, podkresla szczegolnie smak sledzika,w sasiedztwie czerwonego jablka pokrojonego w paseczki i ulozonego na sledziu,wszystko polane wybornym dobrej jakosci olejem z oliwek






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA z rozowymi pralinami pralines roses BABKA wielkanocna,aczkolwiek nietylko,   bo nietylko bez czekolady ale tez bez babki wielkanoc byle jaka, super babka,,,,super wielkanoc! PRZEPIS 400g maki 200g cukru 6 jajek 4 lyzeczki proszku do pieczenia  150ml masla lub oliwy 50 ml mleka 200g pralinek takich jak na fotce ponizej przeznaczonych specjalnie do wypiekow wszystkie skladniki mieszamy ze soba  na koncu dodajemy praliny i mieszamy delikatnie pieczemy w temp. 180° przez 50min. ..
Tarta z morelami czyli wypieki sezonowe Brioszka  francusko polska czyli chalka z rodzynkami
SPAGETTI ALLE VONGOLE Jedna z bardziej ulubionych prze mnie potraw kuchni wloskiej,  pyszna lekka pasta pachnaca czosnkiem i morzem...polecam z makaronem bio, rowniez razowym jak w tym przypadku dla zwolennikow super zdrowego food! zaczynamy od ugotowania makaronu al dente i jednoczesnie przyrzadzamy vongole ja zaczynam od przyrzadzania sosu na bazie oleju z oliwek, sprasowanego czosnku piztruszki dodaje troszke czili aczkolwiek to moj personalny dodatek, wiec bardzo minimalnie, troszke morskiej soli, i echalotka poszatkowana, wszysko szybko i delikatnie podsmazam, tylko do wymieszania smakow..i do tak przyrzadzonego soku dodaje wyplukane vongole, zalewamy kieliszkiem bialego wina i dobrzemieszame aby wszystkie czynniki dokladnie sie polaczyly o dotarly do wnetrza otwierajacych sie pod wlywem ciepla muszelek, Nastepnie wszystko mieszamy z odcedzonym jednoczenie makaronem ..i gotowe! a do tego....polecam wytrawne  Bordeaux Blanc  SMACZNEGO!