Przejdź do głównej zawartości

TORT MIGDALOWY ...


 czyli slodka niedziela!


Przepis...

Biszkopt;

4 jajka
120 g maki
120 g cukru
lyzeczka proszku dla pewnosci

ubijamy bialka dodajac stopniowo cukier, a nastepnie zoltka, przesiewamy make i dodajemy stopniowo do ubitej masy wraz z proszkiem, calosc pieczemy w temp.180 st okolo 30 min.
po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 rowne czesci.

crème mousseline  


lekki krem delikatnie migdalowy, 

5 zoltek 
0.5 l mleka
100 g cukru
50 g maki ziemniaczanej
20g maki
250 g masla
maly kieliszek amaretto

zoltka mieszamy z cukrem potem dodajemy make 
nastepnie dolewamy po troszczku mleko ciagle mieszaja, wszystko podgrzewamy do zgestnienia,, po odstawieniu mieszmy z 50 g masla, przykrywamy folia i odstawiamy do ostygniecia

pozostale maslo w temperaturze pokojowej  dodajemy do ostygnietej masy troche po trochu miksujac okolo 10 minut do uzyskania puszystej masy, dodajemy amaretto....krem gotowy

BISZKOPT nasaczamy amaretto wymieszane z woda mineralna, 1 warstwe posmarowalam konfitura zrobioa prze mnie w tym przypadku padlo na MANGO,   dobrana para ze smakiem migdalowym,...aczkolwiek migdaly to bardzo subtelny i wdzieczny dodatek do wypiekow,,,w parze z roznorodnymi smakami, w zaleznosci od smaku, ochoty i gustu...polecam  np MALINKI!

wykladamy 1 warstwe kremu, na to biszkopt nasaczenie amatetto, 2 warstwa kremu , na to biszkopt nasaczenie i owstatnia warstwa kremu!

Kulminacyjny moment, calosc nakrywamy rozwalkowana bardzo cieniutko masa marcepanowa , co stanowi swietny efekt wizualny i niesamowicie pyszny smak w czystej postaci mocno migdalowej....

Calosc udekorowalam rozyczkami wlasnorecznie wystylizowanymi i zielonymi listkami z masy marcepanowej!





 Z pewnoscia nawet deszczowa jesienna niedziela bedzie udana.....


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA z rozowymi pralinami pralines roses BABKA wielkanocna,aczkolwiek nietylko,   bo nietylko bez czekolady ale tez bez babki wielkanoc byle jaka, super babka,,,,super wielkanoc! PRZEPIS 400g maki 200g cukru 6 jajek 4 lyzeczki proszku do pieczenia  150ml masla lub oliwy 50 ml mleka 200g pralinek takich jak na fotce ponizej przeznaczonych specjalnie do wypiekow wszystkie skladniki mieszamy ze soba  na koncu dodajemy praliny i mieszamy delikatnie pieczemy w temp. 180° przez 50min. ..
Tarta z morelami czyli wypieki sezonowe Brioszka  francusko polska czyli chalka z rodzynkami
SPAGETTI ALLE VONGOLE Jedna z bardziej ulubionych prze mnie potraw kuchni wloskiej,  pyszna lekka pasta pachnaca czosnkiem i morzem...polecam z makaronem bio, rowniez razowym jak w tym przypadku dla zwolennikow super zdrowego food! zaczynamy od ugotowania makaronu al dente i jednoczesnie przyrzadzamy vongole ja zaczynam od przyrzadzania sosu na bazie oleju z oliwek, sprasowanego czosnku piztruszki dodaje troszke czili aczkolwiek to moj personalny dodatek, wiec bardzo minimalnie, troszke morskiej soli, i echalotka poszatkowana, wszysko szybko i delikatnie podsmazam, tylko do wymieszania smakow..i do tak przyrzadzonego soku dodaje wyplukane vongole, zalewamy kieliszkiem bialego wina i dobrzemieszame aby wszystkie czynniki dokladnie sie polaczyly o dotarly do wnetrza otwierajacych sie pod wlywem ciepla muszelek, Nastepnie wszystko mieszamy z odcedzonym jednoczenie makaronem ..i gotowe! a do tego....polecam wytrawne  Bordeaux Blanc  SMACZNEGO!