TORT MIGDALOWY ...
czyli slodka niedziela!
Przepis...
Biszkopt;
4 jajka
120 g maki
120 g cukru
lyzeczka proszku dla pewnosci
ubijamy bialka dodajac stopniowo cukier, a nastepnie zoltka, przesiewamy make i dodajemy stopniowo do ubitej masy wraz z proszkiem, calosc pieczemy w temp.180 st okolo 30 min.
po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 rowne czesci.
crème mousseline
lekki krem delikatnie migdalowy,
5 zoltek
0.5 l mleka
100 g cukru
50 g maki ziemniaczanej
20g maki
250 g masla
maly kieliszek amaretto
zoltka mieszamy z cukrem potem dodajemy make
nastepnie dolewamy po troszczku mleko ciagle mieszaja, wszystko podgrzewamy do zgestnienia,, po odstawieniu mieszmy z 50 g masla, przykrywamy folia i odstawiamy do ostygniecia
pozostale maslo w temperaturze pokojowej dodajemy do ostygnietej masy troche po trochu miksujac okolo 10 minut do uzyskania puszystej masy, dodajemy amaretto....krem gotowy
BISZKOPT nasaczamy amaretto wymieszane z woda mineralna, 1 warstwe posmarowalam konfitura zrobioa prze mnie w tym przypadku padlo na MANGO, dobrana para ze smakiem migdalowym,...aczkolwiek migdaly to bardzo subtelny i wdzieczny dodatek do wypiekow,,,w parze z roznorodnymi smakami, w zaleznosci od smaku, ochoty i gustu...polecam np MALINKI!
wykladamy 1 warstwe kremu, na to biszkopt nasaczenie amatetto, 2 warstwa kremu , na to biszkopt nasaczenie i owstatnia warstwa kremu!
Kulminacyjny moment, calosc nakrywamy rozwalkowana bardzo cieniutko masa marcepanowa , co stanowi swietny efekt wizualny i niesamowicie pyszny smak w czystej postaci mocno migdalowej....
Calosc udekorowalam rozyczkami wlasnorecznie wystylizowanymi i zielonymi listkami z masy marcepanowej!
Komentarze
Prześlij komentarz