Przejdź do głównej zawartości
CZEKOLADOWY ROYAL !





NA WIELKANOC I NIETYLKO!
Jak Wielkanoc to nie moze sie obejsc bez czekolady, zapraszam wiec wszystkich fanow czekolady na ten przepyszny deser!


Starajcie sie wybierac produkty nieprzetworzone i najwyzszej jakosci do przurzadzania potraw, tylko takie danie sa wartosciowe i smaczniejsze....Pamietajcie...sami jestesmy kreatorami tego co jemy!


PRZEPIS                                                                                   
                                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                               
Biszkopt:
90g orzechow laskowych zmielonych                                 
100g.cukru pudru                                                                     
3 bialka                                                                                       
35g.cukru
                                                                                                                                                                                                 
Masa pralinkowa chrupiaca:                                                
250g czekolady mlecznej o smaku pralinowym               
25g masla                                                                                    
opakowanie wafelkow
                              
     


mowa o takich wafelkach bo nadaja masie 
delikatna strukture chrupiaca, mozna je zastapic 
spekulos lub zwyklymi herbatnikami

Mus czekoladowy:
400 ml smietany kremowki
200g czekolady deserowej



    Rozgrzac piekarnik do 180°C

     ubic bialka dodajac stopniowo cukier puder nastepnie                                                                             wymieszac delikatnie z orzechami.
     Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia                                                                                   i piec 10 min.Wystudzic


                                Na mase pralinowa:
,rozpuscic czekolade po dodaniu 
         masla nastepnie delikatnie wymieszac z drobno                                                                                      pokruszonymi wafelkami, wylozyc mase na biszkopt

   Na mus czekoladowy,
 podgrzewamy kremowke                                                                                        
rozpuszczamy w niej czekolade    polamana na kawalki,
studzimy w lodowce,po  ochlodzeniu ,powinno byc mocno schlodzona                                                                                   ubijamy na sztywno i ukladamy mase na ciescie.

      Nastepnie schladzamy kilka godzin lub najlepiej cala
                              noc w lodowce po czym posypujemy sowicie kakao

                       i dekorujemy ...w tym przypadku elementami wielkanocnymi, kolorowymi jajeczkami z cukru, czekolady, barankami, zajaczkami, wszystkim co symbolizuje Wielkanoc!.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA z rozowymi pralinami pralines roses BABKA wielkanocna,aczkolwiek nietylko,   bo nietylko bez czekolady ale tez bez babki wielkanoc byle jaka, super babka,,,,super wielkanoc! PRZEPIS 400g maki 200g cukru 6 jajek 4 lyzeczki proszku do pieczenia  150ml masla lub oliwy 50 ml mleka 200g pralinek takich jak na fotce ponizej przeznaczonych specjalnie do wypiekow wszystkie skladniki mieszamy ze soba  na koncu dodajemy praliny i mieszamy delikatnie pieczemy w temp. 180° przez 50min. ..
Tarta z morelami czyli wypieki sezonowe Brioszka  francusko polska czyli chalka z rodzynkami
SPAGETTI ALLE VONGOLE Jedna z bardziej ulubionych prze mnie potraw kuchni wloskiej,  pyszna lekka pasta pachnaca czosnkiem i morzem...polecam z makaronem bio, rowniez razowym jak w tym przypadku dla zwolennikow super zdrowego food! zaczynamy od ugotowania makaronu al dente i jednoczesnie przyrzadzamy vongole ja zaczynam od przyrzadzania sosu na bazie oleju z oliwek, sprasowanego czosnku piztruszki dodaje troszke czili aczkolwiek to moj personalny dodatek, wiec bardzo minimalnie, troszke morskiej soli, i echalotka poszatkowana, wszysko szybko i delikatnie podsmazam, tylko do wymieszania smakow..i do tak przyrzadzonego soku dodaje wyplukane vongole, zalewamy kieliszkiem bialego wina i dobrzemieszame aby wszystkie czynniki dokladnie sie polaczyly o dotarly do wnetrza otwierajacych sie pod wlywem ciepla muszelek, Nastepnie wszystko mieszamy z odcedzonym jednoczenie makaronem ..i gotowe! a do tego....polecam wytrawne  Bordeaux Blanc  SMACZNEGO!